1 Decembrie 1918 a reprezentat realizarea idealului tuturor românilor din toate timpurile.
Convinși de ideea că unirea face puterea, acest vis a început încă din timpul dacilor.
Concursul, organizat pe data de 3 decembrie 2012, a fost o ”plimbare istorică” prin cele mai importante evenimente ale românilor care au pregătit Marea Unire de la 1918.
Elevilor claselor IV-VII li s-a recomandat studierea în week-end-ul prelungit unor teme legate de Burebista, regele dac ce a unit pentru prima dată triburile dace, regele Decebal, unirea făurită de Mihai Viteazul la 1600, Unirea Mică din timpul lui Alexandru Ioan Cuza în 1859, Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1918.
Copiii au fost împărțiți în 4 echipe a câte 6-7 membri alegându-se numele provinciilor românești: Transilvania, Moldova, Țara Românească și Dobrogea.  Fiecare echipă a avut ca lider un elev al clasei a VII-a. Au fost explicate regulile concursului: pentru fiecare întrebare au 40 de secunde de gândire contorizate prin ceasul de la prezentarea materialului pregatit de domnul profesor de informatică/director Hasan Colak, pentru fiecare din cele 15 întrebări legate de aceste teme s-a acordat un punct pentru răspuns corect. Concursul a fost condus de doamna profesor de limba română Anamaria Timofti, iar jurizarea acestuia a fost asigurată de doamna profesor de geografie.
Fondul muzical al materialului a fost cântecul patriotic ”Treceți batalioane române Carpații”, cântec patriotic ce a fost memorat câte o strofă de fiecare echipă și intonat, primind punctaj în concurs.
Au fost scoase în evidență ideile că lupta românilor pentru dreptate și libertate a fost îndelungată și anevoioasă, cu multe eșecuri și noi speranțe pentru o viață mai bună. Ceea ce reprezentăm noi ca popor azi se datorează generațiilor întregi dinaintea noastră care s-au jertfit pentru ca noi să fim ceea ce suntem.
Datoria noastră de astăzi, datorie sfântă, este aceea de a ști și de a respecta ceea ce au făcut cei dinaintea noastră prin învățarea istoriei, pentru ca toate greșelile făcute să nu le mai repetăm, de a le păstra neîntinată amintirea eroilor, de a învăța și munci pentru a trăi, noi și urmașii noștri, într-o țară liberă, frumoasă și bogată.
Imnul de stat al României a fost și el cântat, iar activitatea s-a încheiat cu acordarea diplomelor și a premiilor mult așteptate de copii. Aceștea s-au putut bucura de cărți de joc educative de la editura Gama – Orașe din România, Tări și capitale, stilouri (un popor cult este un popor dezvoltat!), ciocolată,  bomboane și diplome înmânate de domnul director educativ Codreanu Felix.
A fost o atmosferă plăcută  în care elevii au învățat împreună, s-au distrat și au simțit bucuria succesului împreună.