Prima editie a competitiei multasteptate FIRSTEP organizata de Lumina Institutii de Invatamant a adunat multe proiecte indraznete si promitatoare din scolile din tara. Selectati la etapa nationala elevii claselor a V-a si a VI-a de la Scoala Internationala SPECTRUM, Iasi si-au pregatit cu seriozitate si creativitate proiectele pentru prima competitie desfasurata in limba engleza.

Cu mic cu mare, elevii au pornit emotionati si increzatori spre Bucuresti, joi, 1 martie 2012. Ii astepta finala etapei nationale a concursului FIRSTEP 2012 organizat pe patru categorii: energy, engineering and technology, environment si design.

Elevii Cornici Raducu, Yildirim Talat si Yildirim Erdem au realizat proiectul ”Science Town” la categoria Design, coordonati fiind de doamna profesoara de matematica Daniela Chiorescu. Luncasu Karina si Wadi Iasmina au participat la Enginnering cu proiectul ”Portable Bridge”, indrumati de doamna profesoara de limba romana Anamaria Timofti. Altun Enes si Mihalachi Danut au realizat proiectul ”Multiple Intelligence” la Design, ajutati de domnul profesor de informatica Hasan Colak.

In Bucuresti, International School of Bucharest (ISB) ne-a intampinat zambitoare si prietenoasa, in engleza, desigur: ”Hello! Welcome to our school and good luck to the competition!”. Treptat emotiile si-au facut aparitia, elevii fiind la prima concurs de acest gen.

Asteptarea li s-a parut o eternitate, secundele s-au transformat in ore, engleza se contopea cu romana si, intr-un final, s-au prezentat in fata comisiei. Prezentarile s-au desfasurat repede, elevii fiind deja cu gandul la premii si la mancare.

Ora 13 a devenit ora 15, ora 15 s-a transformat in 17 si a inceput premierea. Toti se tineau de mana, zambeau nervos si agitat si tresareau la fiecare strigare de premiu. Primele proiecte care s-au auzit strigate au fost ”Science Town” si ”Multiple Intelligence”, coordonate de doamna profesoara Chiorescu si domnul profesor Colak, obtinand mentiune. Au urmat strigate de bucurie si coborarea rapida a treptelor spre diplome si felicitari. Fetele stateau ca pe ace. Asteptau. Au intampinat locul al III-lea tinandu-se de mana si sarind de bucurie pe treptele salii de premiere. Implinite si multumite li s-au inmanat diplomele si medaliile de bronz pentru proiectul ”Portable Bridge”. La sfarsit, s-au bucurat de premiile obtinute si au facut poze cu zambetul lor larg si senin. Victoriosi s-au recreat la Bucuresti Mall.

Saptamana urmatoare (5- 9 martie 2012) am asteptat cu sufletul la gura selectarea proiectelor trimise la faza internationala. Printre proiectele nominalizate la etapa internationala s-au numarat doua dintre cele prezentate de noi la Bucuresti: ”Multiple Intelligence” si ”Portable Bridge” coordonate de domnul profesor Hasan Colak si doamna profesoara Anamaria Timofti.

A fost o experienta de neuitat si dorim sa se repete an de an cu multe premii castigate.

Felicitari proiectelor selectate si succes la etapa internationala!