Romania si Turcia au sarbatorit Impreuna prietenia celor doua popoare prin spectacolul GALA CULTURALa ROMANO – TURCA care a avut loc marti, 27 martie 2012, la Sala Palatului. Ideea de a organiza o seara culturala a venit din dorinta de a dezvolta relatiile de prietenie dintre cele doua tari, fiind cunoscut faptul ca dialogul multicultural real are efecte benefice pentru ambele popoare.

Evenimentul, organizat de Lumina Institutii de Invatamant a debutat cu o expozitie de obiecte realizate manual si piese de port popular. Pe parcursul expozitiei, desfasurata pe ritmuri muzicale balcanice, au putut fi degustate mancaruri traditionale romanesti si turcesti.

Read MoreExpozitia care a marcat Inceputul Galei Romano – Turca a fost urmata de un spectacol realizat In principal de elevii scolilor noastre, dar a adus pe aceeasi scena si talente din cele doua tari prietene. Din cadrul show-ului nu au lipsit: cantece populare romanesti si turcesti, momente inedite de stand-up show, interpretari ale unor melodii apartinand unor artisti celebri ai celor doua tari, momente poetice si nu In ultimul rand dansuri populare renumite.

In cuvantul de deschidere al Galei, Presedintele Institutiilor de Invatamant Lumina, domnul Fatih Gürsoy a subliniat importanta pe care o are cultura – cartea de identitate a oricarei natiuni, scrisa de-a lungul istoriei sale si In care se regasesc reunite toate valorile acesteia, din trecut pana In prezent.

La eveniment au participat peste 4000 invitati printre care se numara reprezentanti de seama din Parlamentul Romaniei, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Misiunile Diplomatice In Romania, Primaria sect 2, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul scolar Sector 3, Inspectoratul scolar Judetean Iasi, Jandarmeria si Politia Romana, Institutia Prefectului Judetului Iasi.

In aplauzele publicului au urcat pe scena castigatorii Olimpiadei Internationale de Limba Turca din acest an, iar Inmanarea medaliilor a revenit partenerilor nostri: Ministrul Secretar de Stat, domnul Király András György, Primarul sectorului 2, domnul Neculai Ontanu, Excelenta Sa, domnul Omür solendil, Ambasador al Republicii Turcia In Romania si Directorul General al Institutiilor de Invatamant Lumina, domnul Fatih Göktas.

Spectacolul a fost prezentat de Andreea Marin Banica si un cunoscut prezentator turc, Ilker Gültekin. In prezentarea sa, doamna Andreea Marin Banica, mamica Violetei care studiaza la ISB, a Impartasit invitatilor primele sale impresii legate de scoala noastra. Acum cativa ani se afla la sediul The International School of Bucharest pentru un proiect sustinut de UNICEF destinat strangerii de fonduri pentru familiile sinistrate din Haiti.

In cadrul acestei initiative, copiii au reusit sa stranga o suma importanta de bani prin implicarea directa in confectionarea de obiecte artizanale pe care le-au vandut. La finalul acestui eveniment caritabil, doi elevi din clasa I i-au cerut un interviu, despre care doamna Marin Banica spune ca a fost cel mai frumos interviu de pana acum.