7-11 aprilie 2013. De o parte și de alta a Bosforului, se întinde măreț și primitor Istanbulul,atrăgându-ne cu peisajele lui, cu oamenii zâmbitori și deschiși și cu frumusețile istorice și culturale nenumărate pentru cele trei zile petrecute acolo.

Pentru profesorii Lumina a fost o adevărată aventură pe meleaguri europene și asiatice.

Prima atracție a fost Colegiul Fatih, care ne-a bucurat privirile și sufletele cu un spațiu generos, cu săli amenajate la standarde înalte, cu elevi studioși, care se pregăteau în sălile de clasă pentru olimpiadă, deși era ora 20.00, cu un director care ne-a explicat în detaliu politica Colegiului și ne-a răspuns cu răbdare la toate întrebările.

Colegiul Anafen este cel care ne-a atras atenția în mod deosebit, deoarece este școala ce-l are ca manager pe fostul director de la Spectrum Iași, domnul Tunay Tuncer. Ne-a primit cu brațele deschise și cu multă emoție în privire, în special pe cei de la Iași. Structura școlii domnului director Tunay este puțin diferită de școlile din zilele noastre: fiecare clasă a nivelului de învățământ are câte o vilă în care elevii își desfășoară programul zi de zi, instituția fiind ca un mic orășel cu ”vile-clase”. Am primit promisiunea din partea domnului director Tunay că ne va vizita în capitala Moldovei, când va avea timp.

Am fost impresionați de organizarea extraordinară a vizitelor la toate obiectivele Istanbulului, atât culturale, istorice, cât și culinare. Seriozitatea, promptitudinea, altruismul și prietenia sinceră sunt doar câteva dintre caracteristicile personalului Lumina.

Am văzut împreună, unii dintre noi pentru prima dată, frumusețea maiestuoasă a Catedralei Sfânta Sofia, faimoasa Moschee Albastră cu cele șase minarete, Piața Sultan Ahmet, Tipografia Zirve, cu miile de cărți care ne-au primit zâmbitoare, gata de răsfoit și să nu uităm atracția numărul unu, Palatul Topkapi, centrul stăpânirii otomane între 1465 și 1853. Punctele de maxim interes au fost:
turul haremului, vistieria cu Pumnalul Topkapi și Diamantul Lingurarului.

Explorarea Bosforului a fost completarea perfectă a vizitei noastre la Istanbul, transportându-ne pe celălalt jumătate continentală a Turciei, în Asia.