Plini de energie si voie buna, elevii claselor a V-a si a VI-a de la Scoala Internationala Spectrum, Iasi impreuna cu elevii Scolii “Ion Ghica”, Iasi au pornit in excursie la ferma “ Cai de vis” situata la poalele unei paduri secular, intr-un loc binecuvantat din  judetul Botosani.

Scopul acestei evadari a fos de a asigura un caracter transferabil cunoştinţelor acumulate în noi contexte si experienţe, participarea şi funcţionarea în grupuri sociale eterogene si desigur, experimentarea învăţării ca aventură, ca expresie a învăţării nonformale, explorarea mediului natural, investigarea şi reflecţia.

Pe parcursul expeditiei elevii si-au format capacități cognitive interdisciplinare prin îmbinarea noțiunilor de istorie, literatură, religie, geografie, biologie, etnografie cu specificul cadrului natural și cu regiunile străbătute;

Obiectivele turistice, istorice, culturale, traditiile și elementele de folclor românesc din zona judetelor Iași și Botoșani au constituit elemente a căror atractivitate a condus la alegerea de către elevi a traseului acestei excursii.

Entuziasmati de ce va urma, elevii au cantat, au ascultat muzica si-au impartasit impresii pe parcursul drumului, au interrelationat. Primul obiectiv turistic a fost „Muzeul viei și vinului” din  Hârlău, unde au descoperit etapele fabricarii vinului, uneltele si metodele folosite si, nu in ultimul rand, beciul cu vinuri de colectie.

Soarele ne-a inseninat si mai mult ziua. La Casa memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești am intalnit si alte grupuri de scolari si prichindei de gradinita. Elevii celor doua scoli partenere au tinut un spectacol, in memoria poetului Mihai Eminescu, cuprinzand lectura unor scurte fragmente, recitare din poeziile selectate si prezentarea de ganduri adresate luceafarului. Momentul artistic a fost incununat de premiile surpiza pregatite de ghidul nostru.

Urmatorul reper turistic incarcat de traditie si istorie, ferma „Cai de vis”, a fost privit si admirat de la distanta pana am ajuns acolo, pentru ca era asezat la poalele unei paduri. Spectacolul pregatit de caii lipitani a fost, putin spus, magnific. Copiii erau in extaz si aplaudau ca la un concert pe care l-au asteptat de mult timp. Fiecare a facut un tur pe cal. Si-au consumat energia care le-a mai ramas in padurea seculara de fag si stejar din apropiere, in aerul curat si plin de armonie. Au vizitat ferma, incepand cu herghelia de cai, apoi cu capritele, vacutele si gainile. S-au relaxat si si-au recapatat fortele cu gustarea pregatita, constand in produse eco.

Cu regrete in suflet, atat cei mici, cat si cei mari, ne-am indreptat spre urmatoarele obiective propuse: Muzeul Nicolae Iorga din Botoșani, Ctitorile lui Ștefan cel Mare din Hârlău și Popăuți si Centrul istoric al Botosaniului.

Excursia nu se putea incheia altfel decat cu vizita multasteptata la magazinul de suveniruri din Botosani.

Patrunsi inca de spectacolul ecvestru trait, rememorau momentele de neuitat de la ferma „Cai de vis”. In drum spre Iasi, au notat intr-un jurnal de impresii, gandurile despre ziua care era pe sfarsite.